INTERVJUJI IN ČLANKI


    

    

MNENJA


    

    

Katalog    

    

LITERATURA


    

    

GALERIJA


    

    
    

    

VIDEO


    

    

    

    

POVEZAVE


    

    

Dr. Neal Barnard
Physicians Committee
for Responsible Medicine
http://www.pcrm.org/health

Dr. Joel Fuhrman
https://www.drfuhrman.com/

Dr. Michael Klapper
Nutrition –Based Medicine
https://doctorklaper.com/

Dr. Dean Ornish
Lifestyle Medicine
http://deanornish.com/

Klinika za postenje
dr. Otto Buchinger
http://buchinger.de/

dr. Keki R. Sidhwa - Popolnost naravnega življenja
http://drsidhwa.com/

Klinika za postenje
dr. Alec Burton
http://www.alecburton.com/
http://www.arcadiahealthcentre.com.au/

Vadba rekreativnega teka in triatlona - Celje
http://www.srk-celje.si/

Vadba rekreativnega teka v Ljubljani
http://www.tekaskitrener.si/

Domača hrana iz slovenskih kmetij
http://www.kupujmodomace.si/kupdom/
    

    


KAKO SE LAHKO VARNO POSTIMO?


Vsa bitja imajo obdobja, ko se prostovoljno ali instinktivno postijo. Tako živali, ki morajo preživet hude zime v visokogorju, ko ni na razpolago hrane, kot tudi domače živali, ki nagonsko občasno zavračajo hrano. Posebno še, če zbolijo ali se poškodujejo.
Tudi znamenite Hunze, dolgoživeče ljudstvo v visokogorju Pakistana, je bilo prisiljeno dolgo zimo preživeti ob majhnih količinah hrane in dokler s cesto niso dobili povezave s civilizacijo, so praviloma dočakali po 120 let.

Post ni samo terapija, ki bi jo lahko izvajal samo izkušen strokovnjak. Tudi neprestan medicinski nadzor večinoma ni potreben. Ljudje so se sami postili odkar obstaja človeštvo na zemlji. Seveda se je bolje in lažje postiti v skupini, vendar se milijoni ljudi poste samostojno tako v preventivne kot tudi kurativne namene.
Kar bojim se, da bi si kdorkoli prisvojil to učinkovito in naravno metodo in jo tako vzel iz rok množic.   V Sloveniji se občasno vsako leto posti na tisoče ljudi. Vsak, ki se je enkrat postil, sprejme post kot del svojega programa za zdravje. Telo samo kliče po postu. Samozavesten človek, ki ve kaj hoče in ki se lahko kontrolira, se lahko posti povsem varno in z velikim zadovoljstvom in koristjo.
Najprej se je potrebno o postu poučiti iz ustrezne literature, ki jo je danes že dovolj na razpolago. Pametno je tudi slišati predavanja in izkušnje ljudi, ki poznajo to zadevo. Posvetovanje s poznavalcem postenja vam omogoči, da dobite vse odgovore in pojasnila na vaša vprašanja o pripravi na post in o pravilnem in varnem izvajanju, posebno pa še o zaključku posta. Seznanil sem se s tisoči primerov uspešnega postenja in večina le teh je potekala brez omembe vrednih težav. Če post pravilno razumete in ga korektno izvajate se lahko brez težav postite tudi vi. Če zaradi hujših zdravstvenih težav ali celo odvisnosti od zdravil niste sigurni v svoje početje, se predhodno posvetujte s svojim zdravnikom in poznavalcem postenja. 


Kako se prvič lotimo posta?

Varno postenje vsebuje naslednje stopnje:
a.)    Spoznavanje postenja s študijem literature, poslušanjem predavanj, posvetovanjem s poznavalcem postenja, razgovori z ljudmi, ki so se že večkrat postili. Dobiti je potrebno odgovore in pojasnila na vsa vprašanja in nejasnosti.
b.)    Prehransko razstrupljanje organizma vsaj teden dni pred začetkom postenja. Zelo pomembna faza, od katere je zelo odvisen lažji prehod na življenje brez trdne hrane.
c.)    Pravilno postenje z izvajanjem številnih postopkov, ki pospešujejo izločanje nakopičenih strupov iz telesa.
d.)    Pravilen zaključek posta in prehod nazaj na uživanje hrane.
e.)    Razumno prehranjevanje in življenje po postu. Kako dolgo? Do konca življenja!Priprava na post

Danes imamo na voljo že veliko kvalitetne literature o postu, veliko se o njem govori in piše v medijih, tako, da  boste lahko hitro zbrali vse potrebne informacije za samostojno postenje. V knjigarnah boste dobili kvalitetne knjige o postu, pri Zavodu Preporod pa nudimo vse informacije na enem mestu: literatura, navodila, predavanja, svetovanja in predvsem dragocene izkušnje tisočev  postivcev s katerimi se boste lahko posvetovali in pogovorili kar je zelo spodbudno. Več boste o postu vedeli, bolj ko boste zadevo razumeli, lažje boste post v praksi izvedli. Pomembno pa se je seznaniti z morebitnimi, tako imenovanimi zdravilnimi krizami, ki lahko spremljajo postenje in bi nepoučenega lahko prestrašile.


Prehrana pred postom

Posta se nikoli ne lotimo kar od danes na jutri. Že teden ali dva prej korenito spremenimo način prehranjevanja in življenja. Opustimo slabe razvade: kajenje, pitje kave in alkoholnih ter drugih industrijskih pijač. Začnemo uživati vegansko, polnovredno hrano. Sadje, zelenjavo, semena, oreške, suho sadje, kalčke in poganjke, ter pijemo čim več sadnih in zelenjavnih sokov. Če je sprejemljivo, je najbolje pričeti uživati samo surovo prehrano sicer pa lahko zelenjavo dušite, brez prekuhavanja ali cvrtja. Iz prehrane odstranimo vse izdelke iz moke, mesa, sladkarije, cvrtja, sol in ostalo industrijsko predelano hrano.  Vsaj tri dni pred začetkom posta pa je priporočljivo uživati samo surovo, presno hrano. Obenem pa začnite redno vsako jutro telovaditi, odpravite se na sprehod, hitro hojo ali zmeren tek. Zagotovite si vsaj sedem ur spanja in to vsaj dve uri pred polnočjo. 


Program posta

Prvi dan posta je zelo priporočljivo temeljito očiščenje črevesja s klistiranjem ali z Glauberjevo soljo. To naredimo že kar prvo jutro. Klistiranje je priporočljivo izvajati vsak dan. Mnogi postivci poročajo o intenzivnem izločanju različnih črnih črevesnih oblog tudi še po več tednih postenja. S klistiranjem pospešimo razstrupljanje organizma, kar  bistveno prispeva k boljšemu počutju med postom. Najboljše se je klistirati takoj po vstajanju.
Sledi suho masiranje s krtačo, ki naj traja vsaj 10 minut. Koža je največji izločevalni organ in s tem postopkom te sposobnosti še povečamo. Uporabimo lahko ščetko na daljšem ročaju, z ostrejšimi, naravnimi vlakni. Sledi tuširanje z izmenično toplo in hladno vodo in čiščenje oblog z jezika s posebnim strgalom ali z žličko.  Koristilo bo, če postopek ponovimo še zvečer, preden ležemo k počitku.
Vsak dan je potrebno vstati vsaj dve uri pred odhodom v službo in opraviti naslednje postopke: klistiranje, suho krtačenje telesa (10 minut), natančno čiščenje ust, vsaj 3 kilometre hitre hoje ali teka, intenzivno razgibavanje vseh sklepov, telovadba, tuširanje, ostro frotiranje u brisačo.
Čez dan je potrebno v ustreznih presledkih popiti vsaj 3 litre tekočine (razredčeni sadni in zelenjavni sokovi, voda, čaji, zelenjavni prevretki).
Normalno lahko opravljamo vsa dela. Večina postivcev poroča o večji zbranosti in večjem delovnem elanu in storilnosti. Potrebno se je le izogibati stresu in prenapornemu telesnemu ali umskemu naprezanju.
Med postom zelo prija vsaj 1 do 2 urni pohod v naravi. Najbolje po gozdu ali lažji vzpon na hrib. Tako se naužijemo blagodejnega svežega zraka in sonca, z znojenjem pospešimo izločanje strupov iz telesa skozi kožo. Globoko dihanje nas napolni z energijo in svežino. Pohodi med postom so najlepši del dneva.
Zelo prijajo tudi razne telesne sprostilne vaje, joga, meditacija, molitev, branje sproščujoče literature, itd.
Zvečer je treba zgodaj leči k počitku in spati vsaj 7 do 8 ur.
Priporočam, da svoje postenje tudi spremljate z vsakodnevnim beleženjem telesne teže, pulza, krvnega tlaka, počutja, raznih morebitnih neprijetnih kriz, kvalitete spanja, itd. Pri nas lahko za to dobite posebne tabele. Pametno je tudi pisati postni dnevnik.
V primeru da se pojavi problem, se posvetujte s poznavalcem postenja ali z zdravnikom, ki se spozna na to učinkovito metodo za krepitev zdravja.
MODROSTI


    

    

AUDIO


    

    

Foto album
    

    

2
0
1
9


    

    

1
9
9
2


    

    

NAROČNINA NA REVIJO:
Preporod – V sožitju z Naravo


    

    

POST  ZA  ZDRAVJE
FACEBOOK