INTERVJUJI IN ČLANKI


    

    

MNENJA


    

    

Katalog    

    

LITERATURA


    

    

GALERIJA


    

    
    

    

VIDEO


    

    

    

    

POVEZAVE


    

    

Dr. Neal Barnard
Physicians Committee
for Responsible Medicine
http://www.pcrm.org/health

Dr. Joel Fuhrman
https://www.drfuhrman.com/

Dr. Michael Klapper
Nutrition –Based Medicine
https://doctorklaper.com/

Dr. Dean Ornish
Lifestyle Medicine
http://deanornish.com/

Klinika za postenje
dr. Otto Buchinger
http://buchinger.de/

dr. Keki R. Sidhwa - Popolnost naravnega življenja
http://drsidhwa.com/

Klinika za postenje
dr. Alec Burton
http://www.alecburton.com/
http://www.arcadiahealthcentre.com.au/

Vadba rekreativnega teka in triatlona - Celje
http://www.srk-celje.si/

Vadba rekreativnega teka v Ljubljani
http://www.tekaskitrener.si/

Domača hrana iz slovenskih kmetij
http://www.kupujmodomace.si/kupdom/
    

    

ZAKLJUČEK POSTA

   
Pravilen zaključek je morda najpomembnejši del posta in zahteva posebno pozornost. Posebno pri daljših postih bi lahko bil ponoven začetek hranjenja z napačno in prevelikimi količinami hrane, tudi usoden. Poznamo veliko primerov, koso se ljudje spozabili in se prehitro lotili preveč koncentrirane kuhane hrane. Klicali so me tudi sredi noči in poročali o hudih bolečinah v trebuhu. Ja, je kdo tudi že pomislil, da se mu bo kaj hujšega zgodilo. Na srečo ne poznamo nobenih hujših primerov posledic, kajti ljudje se večinoma obnašajo zelo odgovorno in se že med postom lepo pripravijo na čas, ko bodo lahko zopet grizli in žvečili hrano.
Post prekinemo zjutraj s kosom sadja, npr. z jabolkom, pomarančo, srednje velikim grozdom, skodelico jagod, malin , borovnic, malin ali s katerim koli drugim sezonskim sadjem, če se le da biološko pridelanem. Za kosilo lahko pojeste majhno skodelico solate. Za večerjo pa zopet sadje. Vmes še vedno pijte obroke sokov, juh in čajev.
Drugi dan zjutraj pojejte čez noč namočene suhe slive ali fige z skupaj z vodo. Za malico zopet porcija sadja, za kosilo solata in večerjo zopet sadje.
Tretji dan lahko zaužijete tudi manjše količine semen. Sončnično, bučno ali laneno seme, najbolje zmleto. Če pa dobro prežvečite in zgrizete bo še bolje. 
V nadaljevanju si lahko jedilnike popestrite s številnimi slastnimi recepti. Ideje boste našli v  knjigah: Živeti brez bolezni (E. Gunter) in Živa hrana (Videnšek, Dolgan)
Za povečanje učinkov postenja je resnično pomembno čim dlje uživati samo surovo hrano in piti veliko zelenjavnih in sadnih sokov. Predvsem zelenjavni pomagajo pri izgradnji  novih, zdravih celic. Brez kuhanja, cvrtja, pečenja, predvsem pa brez industrijsko predelane in prečiščene hrane.  Posebej še je treba paziti na lepljivo moko in izdelke iz nje, pa na sladkarije, meso, sire in druge mlečne izdelke.
Ne jejte čezmerno, jejte počasi, v prijetnem vzdušju in hrano dobro, tako prežvečite, da jo lahko popijete. 


Življenje po postu

Organizem ste z nekajtedenskim postenjem lepo očistili in razstrupili, rešili ste se sluzi in kislin, zato vam resnično ne sme več biti vseeno, kako se boste po postu prehranjevali. S postom ste zagotovo okrepili svoje zdravje in se rešili marsikaterih zdravstvenih težav, kar vam mora biti v veliko spodbudo za prehod in vztrajanje na bolj zdrav način prehranjevanja in življenja nasploh. Dobro počutje in povečane telesne in umske sposobnosti so vas prepričale, da ste stopili na pot zdravja, večjega zadovoljstva z več veselja do aktivnega in ustvarjalnega življenja. Tega se smete lahkomiselno zavreči.
Morate se namreč resno zavedati, da ste z napačnim načinom življenja nekoč sami povzročili številne težave ali bolezni in jih boste z vrnitvijo na stara pota, kaj hitro zopet priklicali nazaj.
Za zdrav življenjski slog vam na osnovi več tisoč izkušenj, ki sem jim priča v zadnjih petnajstih letih, iskreno priporočam naslednje:

 • Uživajte samo polnovredno prehrano, večinoma surovo in izločite ali zmanjšajte na minimum, uživanje razvrednotene in industrijsko predelane in s strupenimi kemikalijami obdelana živila. Izdelki iz mesa in bele moke so najbolj nevarni! Uživajte ob sadju, zelenjavi, semenih, oreških, suhem sadju, kalčkih in poganjkih kot tudi ob slastnih prelivih, surovih juhah, sladicah in drugih živilih. Surova hrana je zelo dobra in okusna,  pestra in raznolika, tako da se je ne boste naveličali.
 • Kupujte ekološko pridelano hrano, brez strupenih kemikalij. Povprašujmo po njej, trgovci bodo spodbudili njeno pridelavo!
 • Vsako jutro telovadite! Vzemite si to urico za veličasten začetek dneva.
 • Izvajajte redno in dovolj intenzivno aerobno vadbo (tek ali hitra hoja) vsaj petkrat tedensko. Ukvarjate se s športom.
 • Čim večkrat pojdite v naravo, najbolje v hribe.
 • Zagotovite si dovolj spanja in počitka. 7 do 8 ur dnevno.
 • Skušajte živeti umirjeno in preprosto življenje.
 • Zaposlite se s smiselnim ustvarjalnim delom, ki vas sprošča in ne utruja.
 • Imejte čas za družino in otroke.
 • Obdelujte zemljo. To je najbolj pristen stik z Naravo, ki nas osrečuje.
 • Če je potrebno in imate možnost, pojdite živeti na deželo!
 • Vzdržujte stike s somišljeniki. Izleti, predavanja, skupinska postenja, itd…
 • Berite spodbudno literaturo, ki vas bo motivirala za maksimalno zdrav življenjski slog.

MODROSTI


    

    

AUDIO


    

    

Foto album
    

    

2
0
1
9


    

    

1
9
9
2


    

    

NAROČNINA NA REVIJO:
Preporod – V sožitju z Naravo


    

    

POST  ZA  ZDRAVJE
FACEBOOK